preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

Građanski odgoj i obrazovanje - EDC/HRE

Građanski odgoj i obrazovanje provodi se u našoj školi od 2004. godine kad su prvi učitelji prošli edukaciju za provođenje projekata Projekt građanin. Od tada se aktivne metode rada provode u nastavnom radu te se realizira Projekt građanin i modul nenasilnog rješavanja sukoba – Spajalice.

Građanski odgoj i obrazovanje uvršten je u godišnji plan i program 2008./2009. godine. Donošenjem Nacionalnog okvirnog kurikuluma 2010. godine postao je dio Kurikuluma škole.

Nastava Građanskog odgoja i obrazovanja usmjerena je na učenike kao aktivne članove razredne i školske zajednice kako bi postali aktivni i odgovorni građani.

Građanskim odgojem i obrazovanjem učenici/ce sustavno uče o tome što je vlast, koja je uloga vlasti, koja su prava i odgovornosti građana u demokraciji, na koji ih način i pod kojim uvjetima mogu koristiti. Takvim učenjem potrebno je osposobiti učenika za aktivnoga i odgovornoga građanina koji sudjeluje u razvoju demokratske građanske kulture ili etosa svoje škole, mjesta, države, Europe i svijeta, odnosno za nositelja vlasti jer je ustavna demokracija takav model vlasti u kojoj su građani politički subjekti, a to znači – nositelji vlasti.

Građanski odgoj i obrazovanje provodit će se u školi tijekom 2014./2015. godine:

  • Eksperimentalno u 8. razredu
  • obvezno međupredmetno od 1. do 8. razreda
  • kroz Projekt građanin
  • kao izvannastavna aktivnost od 5. do 8 razreda

Rješenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od 12. rujna 2014. odobreno nam je provođenje Eksperimentalnog izbornog programa Građanskog odgoja i obrazovanja za 8. razred osnovne škole u školskoj godini 2014./2015.

Iz POPISa ŠKOLA za provedbu Eksperimentalnog izbornog programa Građanskog odgoja i obrazovanja za 8. razred osnovne škole u školskoj godini 2014./2015.

21.

OŠ Lijepa naša Tuhelj, Tuhelj 54, 49 215 Tuhelj

 

 

 

 

 


 

 


 


Korisni linkovi
izreke

"Onaj tko se usudi poučavati nikada ne smije prestati učiti."

(John Cotton Dana)

"Korijeni učenja su gorki, ali plodovi su slatki."

(Aristotel)

"Učitelj - zanimanje koje poučava sva druga zanimanja."

(Anonimni autor)

CMS za škole logo
Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj / Tuhelj 54, HR-49215 Tuhelj / www.os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr / ured@os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr
preskoči na navigaciju